piątek, 24 maja 2013

Dziś na deser crumble z rabarbarem...

...czyli rabarbar pod kruszonką :)
Takie "kramble" to jest coś, co tygrysy lubią najbardziej - owoce na ciepło plus duuuża ilość chrupiącej kruszonki.
Robiłam już ten deser w wersji jesiennej - z jabłkami i cynamonem, a wczoraj była wersja wiosenna - z rabarbarem. Teraz czekam na czerwone owoce, truskawki, wiśnie, porzeczki, coby zabrać się za wersję letnią.

Do przyrządzenia tego pysznego deseru będziemy potrzebować:
  • rabarbar (dwie konkretne łodygi)
  • pół łyżeczki masła
  • czubatą łyżkę cukru
Na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki
Rabarbar myjemy, obieramy na całej długości z niesympatycznej błonki i kroimy na małe kawałki (ok. 1 cm). Do garnuszka wrzucamy masło i lekko je rozgrzewamy, dodajemy pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem. Trzymamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nam się trochę rozpadnie i zrobi się coś na kształt dżemu, ale z wyraźnymi kawałkami (nie doprowadzać do stanu ciapki!).
Tak przygotowane nadzienie przełożyć do kokilek do zapiekania (u mnie z tej ilości wyszły 3 sztuki).
Bierzemy się za kruszonkę.
Masło rozpuszczamy w garnuszku na minimalnym ogniu, żeby się nie spaliło. W tym czasie  należy połączyć w misce mąkę z cukrem, dobrze wymieszać. Gdy masło się już roztopi, przelać je do miski z mąką i cukrem i przemieszać tak, aby powstały kruszonkowe bryłki.
Posypać rabarbarowy dżem kruszonką.
Kokilki wstawić do uprzednio nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut, aż się kruszonka na wierzchu zrumieni.
Serwować po lekkim przestudzeniu, środek jest bardzo gorący!
Zajadać bezpośrednio z kokilki :)

Smaczności!


2 komentarze:

  1. Pychota! Ja takie deserki robię ze wszystkich owoców, jakie akurat są pod ręką ( lub w zamrażarce ). Szybkie i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio zrobiłam kramble truskawkowe (coś dla Ciebie, kurko) pod kruszonką z mąki żytniej,a zamiast cukru dałam miód. Ależ to było przepyszne :)~

      Usuń