wtorek, 29 września 2015

Śliwki po raz kolejny, tym razem w occie

Kochani, na życzenie męża mego rodzonego i ze specjalną dedykacją dla Pani Basi, przybywam do Was z kolejnym przepisem na śliwki (wiadomo, sezon jest). Tym razem będą to śliwki w wydaniu raczej wytrawnym, choć słodkim, a dokładnie słodko - winnym. W sam raz do mięs, jeśli lubicie :)
Przepis na te śliwki dostałam od koleżanki i powiem Wam, że jest banalnie prosty i niekłopotliwy.


Winne śliwki


Potrzebujemy:
  • 1 kg wypestkowanych śliwek,
  • 500 g cukru.
Na zalewę :
  • 250 ml octu 10 %,
  • 250 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 10 goździków.
Zalewę należy zagotować i gorącą zalać wypestkowane śliwki. Pozostawić na co najmniej 8 godzin. Następnie odlać zalewę, a śliwki ułożyć w słoiczkach i przesypać je warstwą cukru. Zamknąć słoiki, nie pasteryzować. Z czasem pod wpływem cukru śliwki wypuszczą sok i utoną w lekko winnym syropie. Co jakiś czas (np. raz dziennie) warto słoikami potrząsnąć, aby cukier się ładnie rozpuścił. I voila, gotowe!

Dajemy śliwkom trochę czasu, aby się "przegryzły", a potem, naturalnie, zajadamy ze smakiem :)



15 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują naprawdę ciekawie. Spróbuj sobie z połowy porcji :)

      Usuń
  2. Robię robię - ulubione mojego męża
    Fajne kapturki na słoiczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Masz podobny przepis? Ciekawa jestem czy są też tak słodkie.
      :)

      Usuń
  3. i już ?? jak długo wytrzymują? i czy kazda śliwka się nadaje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już :) Jak długo wytrzymują - nie wiem, ale będę meldować.
      Myślę, że węgierki będą idealne.

      Usuń
  4. Smakowite te Twoje śliweczki i pięknie opakowane.
    Buziaki!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Gdyby nie to, że właśnie wróciłam od dentysty, zjadłabym sobie parę prosto ze słoiczka :))~

      Usuń
  5. Hi I love your blog ! ypou have a new folower from chile
    angelica

    OdpowiedzUsuń
  6. Może bym jeszcze zdążyła zrobić a jak ładnie opakowane:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybciutko, zdążysz :) A opakowanie to zwykły papier pakowy i resztki sznurków.

      Usuń
  7. your blog with more details? It is highly Gold Trade Microsystem helpful for me. Big thumb up for this blog post! Thanks so much for this! I havent been this thrilled by a blog post for a long time! You have got it, whatever that means in blogging. Well, You are definitely somebody that has something to say that people should hear. Keep up the good work. Keep on inspiring the people.For more ==== >>>>>> http://brainammoadvice.com/gold-trade-microsystem-scam/

    OdpowiedzUsuń
  8. moja mama zawsze robila pamietam ,ze bardzo lubilam na pewno skorzystam zPani przepisu w tym roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepsze śliwki w occie, jakie w życiu jadłam! W dodatku, wykonanie mega proste, polecam! :))

      Usuń