wtorek, 21 maja 2013

Surówka z młodej kapusty

Uwielbiam surówkę z młodej kapusty! Obowiązkowo z dużą ilością koperku i szczypiorku. Całą zimę na nią czekam. I wreszcie jest! Oto ona :)

Do przyrządzenia pysznej surówki z młodej kapusty będziemy potrzebować:

  • kształtną ;) główkę młodej kapusty
  • koperek 
  • szczypiorek
  • olej (słonecznikowy lub z pestek winogron)
  • ocet (lub cytrynę, ale ja wolę ocet :))
  • sól, pieprz, ew. cukier

Kapustę przekroić na 4 części (na pół i znów na pół). Ostrym nożem pokroić ją na cienkie paseczki (albo zetrzeć na specjalnej tarce – ja nie posiadam takowej, więc kroję nożem). 
Wrzucamy pokrojoną kapustę do miski, skrapiamy olejem i octem, solimy i pieprzymy „na oko” i dłonią gnieciemy i miętosimy zawartość miski, aż zmniejszy swoją objętość. Próbujemy. Jeśli trzeba, dodajemy jeszcze octu, soli, pieprzu i ew. cukru. Koperek i szczypiorek siekamy i dodajemy do miski. Mieszamy i sprawdzamy jak smakuje.
Surówka powinna być krucha, aromatyczna od ziół, lekko kwaśna, lekko słodka.
Świetnie pasuje do jajka sadzonego i młodych ziemniaczków :)~

A teraz sprzątamy i robimy deser. 

Żartowałam :) O deserze następnym razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz