Do przyrządzenia pysznej surówki z młodej kapusty będziemy
potrzebować:
- kształtną ;) główkę młodej kapusty
- koperek
- szczypiorek
- olej (słonecznikowy lub z pestek winogron)
- ocet (lub cytrynę, ale ja wolę ocet :))
- sól, pieprz, ew. cukier
Kapustę przekroić na 4 części (na pół i znów na pół). Ostrym
nożem pokroić ją na cienkie paseczki (albo zetrzeć na specjalnej tarce – ja nie
posiadam takowej, więc kroję nożem).
Wrzucamy pokrojoną kapustę do miski, skrapiamy
olejem i octem, solimy i pieprzymy „na oko” i dłonią gnieciemy i miętosimy
zawartość miski, aż zmniejszy swoją objętość. Próbujemy. Jeśli trzeba, dodajemy
jeszcze octu, soli, pieprzu i ew. cukru. Koperek i szczypiorek siekamy i
dodajemy do miski. Mieszamy i sprawdzamy jak smakuje.
Surówka powinna być krucha, aromatyczna od ziół, lekko
kwaśna, lekko słodka.
Świetnie pasuje do jajka sadzonego i młodych ziemniaczków :)~
A teraz sprzątamy i robimy deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz