Poniższy przepis to trochę nasza wariacja na temat, nie jest w 100% zgodny z recepturą Pani Gessler, ale taki nam najbardziej smakuje.
Potrzebujemy:
- świeżego łososia (u mnie trzy kawałki po 250 g)
- jogurt naturalny (mały kubek, ok. 200 g)
- musztardę dijon (3 łyżeczki)
- świeży koperek
- sól, pieprz
- papier do pieczenia
Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, wrzucamy do niego posiekany koperek (ilość wg uznania), dodajemy sól i pieprz, wszystko razem mieszamy.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (góra-dół). Gdy już osiągnie właściwą temperaturę wstawiamy łososia na 16 minut.
Po upieczeniu zgrabnie oddzielamy mięsko łososia od skóry za pomocą łopatki i przekładamy na talerz.
ja nigdy nie znosiłam ani ryb ani grzybów! odrzucały mnie totalnie:)ale odkąd mam męża z nad morza i ryby na wyciągnięcie ręki, polubiłam. Wciąż mam jednak problem z przygotowaniem jednego i drugiego, dlatego też z ogromną przyjemnością wykorzystam Twój przepis:)Pozdrawiam i smacznego:)
OdpowiedzUsuńNie znosiłaś grzybów??? Ja od dziecka uwielbiam! Dziś będę robić grzyby w śmietanie z boczuszkiem i cebulką, mniam :)~ Może i do grzybów się przekonasz, jak do ryb.
UsuńBon apetit!
What a great recipe dear Inka!!!
OdpowiedzUsuńI love it!!!Have a nice week!!!
Dimi...
Thank you very much, Dimi!
UsuńHave a great week too :)
Bardzo lubię łososia:) przepis wygląda prosto i smacznie, więc biorę w całości:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, proszę :)
UsuńSmacznego!
Hmm..mnie też nie po drodze z rybami.. :/ Czasem pstrąga z czosnkiem zrobię.. Na takiego łososia ewentualnie też bym się skusiła, zwłaszcza z ziemniaczkami z takim sosikiem :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńSmaki kobiety w ciąży to jest coś, z czym się nie dyskutuje ;)
UsuńAle polecam Ci to danie, na pewno jest zdrowe.
Inko, przepisz wygląda znakomicie, lubię łososia ,zawsze jem sote:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) Lubię ten przepis również za to, że nie śmierdzi w całym domu od ryby smażonej na patelni.
UsuńRyby średni lubię,ale łosia owszem,bardzo,wypróbuję i ten przepis zatem...pozdrawiam Cieplutko:)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Życzę smaczności :)
Usuń